Over ons

Stichting Erfgoed Elsrijk is opgericht door bezorgde burgers die begaan zijn met de architectuur, het groen en leefbaar wonen in Elsrijk.

De stichting heeft tot doel het unieke karakter van Elsrijk te beschermen. Dit unieke karakter wordt gekenmerkt door jaren dertig architectuur, lange zichtlijnen, laagbouw, afgewisseld door groenstroken en heemparken.

De oprichters hebben bewust gekozen voor de naam Erfgoed, want uiteindelijk bezit je de schoonheid en kwaliteit van Elsrijk niet. Je beheert het en geeft het door aan een volgende generatie bewoners!

Beheren betekent ook het hoofd koel houden in economische roerige tijden. Door de extreem lage rente op de kapitaalmarkten vindt het geld zijn weg naar vastgoedinvesteringen. Dit in combinatie met een woning tekort, zorgt voor een explosie in de vastgoedprijzen. De gemiddelde WOZ waarden van woningen in Elsrijk is tussen 2014 en 2019 met 60% gestegen.

Oprichters constateren dat de gemeente klem lijkt te zitten tussen een zelf opgelegde woninggroei voor betaalbare woningen en een explosieve woningmarkt. Dit resulteert in hoogbouw, te kleine woningen en het volbouwen van groenvoorzieningen.

Stichting Erfgoed Elsrijk leest in de pers dat de bewoners van Amstelveen tegen deze bouwwoede van de gemeente zijn. Bovendien leest de Stichting Erfgoed Elsrijk dat er nota bene in de fact sheet van de gemeente zelf dat er geen vraag is naar kleinere woningen. Makelaars zijn ten einde raad en begrijpen niets van het woonbeleid van Amstelveen.

Kijk, op korte termijn veel kleine woningen bouwen in een hoogconjuctuur is geen kunst. Beleggers, ontwikkelaars en aannemers staan namelijk te springen om te bouwen. Juist dan moet je het hoofd koel houden en opkomen voor de bewoners van Amstelveen op lange termijn.

Stichting Erfgoed Elsrijk wil de gemeente Amstelveen op het goede pad houden. Dat betekent het erfgoed koesteren en de gemeente wijzen op haar verantwoordelijkheden voor het welzijn van haar huidige en toekomstige bewoners.